Jak vyhledávat v modulu DUM

Modul DUM je jedním ze základních pilířů Metodického portálu RVP.CZ. Má nejvyšší návštěvnost z celého portálu (např. první listopadový týden navštívilo modul více než 32 600 jedinečných návštěvníků a počet zobrazení stránek DUM bylo více než 265 000), týdně nabízí uživatelům cca 20 nových materiálů. Ve snaze o maximální uživatelský komfort byla zavedena nová funkce zjednodušeného vyhledávání materiálů v modulu DUM, která uživatelům usnadní orientaci ve vyhledaných příspěvcích.

Základní vyhledávání podle položky a struktury RVP

Jelikož je pro každého pedagoga velmi důležité, aby se co nejdříve a nejsnáze dostal ke hledanému materiálu, nabízí modul DUM několik možností, jak konkrétní materiál vyhledat. Důležité je se ujistit, že se uživatel skutečně nachází v modulu DUM, tedy na stránkách http://dum.rvp.cz. Vyhledávat v modulu DUM lze buď podle položky či podle struktury RVP daného stupně vzdělávání.

K vyhledávání podle položky (červený obdélníček na ilustračním obrázku) lze využít dva nástroje:

  • Centrální vyhledávání

Do políčka centrálního vyhledávání nahoře uprostřed zadáte konkrétní položku (např. romantismus) a klepnete na ikonku hledat, objeví se seznam všech DUMů, které odpovídají zadanému termínu (položce).

  • Fulltextové vyhledávání

Do políčka fulltextového vyhledávání vlevo zadáte konkrétní položku (např. romantismus) a klepnete na ikonku hledat, objeví se seznam všech DUMů, které odpovídají zadanému termínu (položce). Zde máte ještě navíc možnost vyhledávat i na jiných portálech z nabídky.

K vyhledávání podle stupně vzdělávání (zelený obdélníček na ilustračním obrázku) lze využít také dva nástroje:

  • Barevnou lištu stupňů vzdělávání

Zajímá-li vás např. základní umělecké vzdělávání, kliknete na ikonku s totožným názvem na liště s barevnými popisky – od předškolního vzdělávání (oranžové) až po neformální (fialové). Po odkliknutí se objeví seznam všech DUMů zařazených pro daný vzdělávací stupeň.

  • Procházení podle struktury RVP

Zajímá-li vás např. určitý DUM z odborného vzdělávání, v okně Procházení podle struktury RVP (uprostřed stránky) rozkliknete ikonku RVP pro a postupným výběrem z nabídky se dostáváte ke konkrétnímu výstupu (včetně počtu materiálů, které jsou k dispozici). Potvrzením svého výběru pak všechny materiály odpovídající výběru zobrazíte.

Výstup vyhledávání

Ve výstupu vyhledávání naleznete všechny potřebné údaje o materiálu: formát souboru, hodnocení, velikost, komentáře, autora, datum publikace, počet zobrazení; nalezené materiály můžete podle jednotlivých sloupců řadit.

Asi nejzajímavější by pro vás mohlo být řazení v těchto sloupcích:

  • TOP: kliknutím na pravý trojúhelníček (rovnání odshora dolů) zobrazíte články, které získaly medaili, tj. dostaly od týmu velmi vysoké hodnocení a označení „tým RVP.CZ doporučuje“.
  • Hodnocení – uživatelé: prostřednictvím pravého trojúhelníčku zobrazíte na předních místech tabulky texty, které jsou registrovanými uživateli hodnoceny nejlépe.
  • Publikováno: pravý trojúhelníček vám zprostředkuje nejnovější články dané sekce.

A jak vyhledáváte materiály v modulu DUM vy?