ONLINE SETKÁNÍ: Jak využít volně šiřitelný software ve výuce | 13.3.2014

Středa 13. 3. 2014, 20:00

Svobodný software není exot – vzniká jako produkt spolupráce a sdíleného know how. Autoři mají zájem na tom, aby spolu programy komunikovaly, data se sdílela a vymýšlela se nová řešení. Za tím účelem se používají dohodnuté normy a standardy, pro každou oblast je jich velké množství. Na nich je svět svobodného softwaru postaven. Pokud používáte svobodný software, nejste závislí na konkrétní firmě, protože díky použitým standardům může správu softwaru a dat převzít jiný subjekt.[1]

Přijměte pozvání na setkání, při kterém se seznámíme s výhodami a riziky open-source softwaru a představíme si vybrané aplikace pro použití ve výuce a v přípravě na výuku. Seznámíme se s katalogy, které nabízejí alternativy k běžně používanému uzavřenému softwaru.

Stručně z obsahu:

  • Charakteristické vlastnosti open-source softwaru;
  • Vybrané aplikace pro různé předměty, obory, účel (osobní agenda učitele, poznámkový aparát, myšlenkové mapy; balíky softwaru pro děti a výuku; výuka programování a algoritmizace; program pro různé předměty, subjektivní výběr)

Neexistuje jediný důvod, proč by školy měly vychovávat budoucí zákazníky softwarových firem. Naopak – je to nežádoucí, ačkoliv je to zaběhnutá praxe. Častý argument bývá, že svobodný software „nikdo nepoužívá“ a že žáci se mají učit to, co budou potřebovat, tedy „Microsoft“. To je bohužel zcela scestný názor. Obor informačních technologií se vyvíjí tak obrovským tempem, že spoléhat na jistoty je holý nesmysl.[1]

Setkání je primárně určeno učitelům prvního i druhého stupně základních škol a učitelům všech typů středních škol.
Setkání je zdarma.

Lektor: Mgr. Vlastimil Ott – spolupracuje s neziskovou společností Liberix, prosazuje a školí open-source software, buduje webové stránky a podniká na internetu. 


Užitečné odkazy:                                          

Mohlo by vás zajímat: 

Citace:

[1] OTT, Vlastimil. Svobodný software: Proč ho používat, jaké má výhody? Metodický portál: Články [online]. 28. 11. 2011, [cit. 2014-03-07]. Dostupný z WWW: <http://clanky.rvp.cz/clanek/c/Z/14343/SVOBODNY-SOFTWARE-PROC-HO-POUZIVAT-JAKE-MA-VYHODY.html>. ISSN 1802-4785.