Představujeme: Kolekce na Metodickém portálu RVP.CZ

Za poslední měsíc jsme opět vylepšili jeden nástroj – kolekce.  Příspěvek shrnuje základní informace o funkcích tohoto nástroje.

Co jsou to KOLEKCE a k čemu jsou dobré?

Kolekce jsou jedním ze zajímavých nástrojů Metodického portálu směrem k personalizaci obsahové nabídky pro registrované uživatele. Umožňují uložit si zajímavý materiál (článek, DUM, odkaz, pohled) do svého profilu, a tak ho mít bez dalšího vyhledávání jednoduše kdykoliv k dispozici. Systém uspořádání kolekcí si určuje výhradně uživatel – může si tedy vytvořit kolekce podle svých osobních potřeb.

Podrobný obrázkový návod pro založení a správu kolekce naleznete v pohledu modulu Digifolio s názvem Jak na kolekce v prostředí Metodického portálu?

Kde jsou KOLEKCE uloženy?

Kolekce se vytváří v profilu registrovaného uživatele (kliknutím na své jméno vpravo nahoře registrovaný uživatel vstoupí do svého profilu). Zde může své kolekce i upravovat – přejmenovávat, doplňovat popisky a klíčová slova, přesouvat pořadí materiálů apod.

Navíc je možné přidávat si kolekce jiných autorů mezi oblíbené, čímž jsou pak pro registrovaného uživatele mnohem lépe dohledatelné.

Lze KOLEKCI sdílet?

Každá kolekce má svou jedinečnou URL adresu. Pro snadné sdílení (ukázání) tedy postačí zkopírovat tuto URL adresu a vložit ji do textu emailu nebo na blog/web. 

Novinkou je, že lze kolekce nyní snadno zviditelnit v pohledech modulu Digifolio – a to jak ve skupinových, tak osobních pohledech. Přetažením nástroje Kolekce RVP do pohledu a zadáním URL adresy se zobrazí celou kolekci ve formě tabulky. Samozřejmostí je, že se tabulka aktualizuje ihned, jakmile je do kolekce přidán další materiál. Ukázku naleznete v pohledu modulu Digifolio s názvem Jak na kolekce v prostředí Metodického portálu?

Jinou formou sdílení je funkce, kdy lze spolupracovat ve více lidech na jedné kolekci. To mohou ocenit kolegové z jednoho oboru, kdy si touto formou mohou společně shromažďovat zajímavé materiály a zdroje k výuce.

Které materiály lze do KOLEKCE přidávat?

Tlačítko Vložit do kolekce se zobrazuje v těchto modulech:

  • Články
  • DUM
  • Odkazy
  • Wiki
  • Digifolio
  • Blogy

Navíc se nyní u každého materiálu, který je do některé kolekce zařazen, tato skutečnost zobrazuje formou názvu kolekce s hypertextovým odkazem. Znamená to, že si uživatel kdykoli může prohlédnout celou kolekci, pokud jej zaujme jednotlivý materiál – může tak objevit další/podobné zdroje, které již někdo shromáždil.

Doufáme, že budou tyto funkce užitečné a budeme rádi za další nápady, jak kolekce dále vylepšovat.