Z krátkého průzkumu o webinářích II.

Metodický portál RVP.CZ nabízí od roku 2012 online setkání – webináře. Tyto online vzdělávací semináře vychází z konceptu, kdy lektor i účastníci akce mohou z pohodlí domova sledovat přednášku včetně sdílené prezentace, komunikovat prostřednictvím chatu nebo ve svém volné čase zhlédnout celý cca hodinový záznam.

V propagačním pohledu k webinářům máte možnost vyplnit krátký dotazník, kterým zjišťujeme momentální názor našich uživatelů na online setkávání, která probíhají na Metodickém portálu RVP.CZ . V první části jsme se věnovali zájmu o webináře obecně včetně vhodného dne pro jejich konání. V této druhé části bychom vám rádi ukázali, jak rozmanité jsou zájmy našich uživatelů, kteří dotazník vyplnili.V dotazníku jsou dvě otázky, které se váží k obsahu, resp. typu webináře.

Otázky, které mě při pohledu na tento graf napadají:

  • Jakou představu máme o praktickém webináři? Měl by se tedy víc týkat pedagogické praxe, tipů do výuky apod?
  • Jak by takový praktický webinář měl/mohl vypadat? Vyzkoušeli jsme dvakrát praktické cvičení v MS Office (Word, PowerPoint), kdy účastníci pracovali se staženým souborem podle pokynů lektorky – je toto praktický webinář?
  • Co si představujeme pod pojmem „teoretický webinář“? Webináře, které já považuji za teoretické mají velmi vysoký počet zobrazení (Levák a psaní aneb Jakou metodu psaní pro leváky zvolit – 231 zobrazení od 20. 3. 2014 nebo Fiktivní firmy jako nástroj pro rozvoj podnikatelských kompetencí – 803 zobrazení od 23. 9. 2013)

A pak tu máme obor, kterého by se měl webinář týkat:

Zdá se, že ať už zvolíme jakýkoli, měli bychom se vždy trefit do něčího zájmu. Dovolím si ke každému oboru vybrat 1 – 2 zástupce již realizovaných webinářů. Třeba vás některý zaujme a pustíte si jej:

  1. Jazykové vzdělávání: Výuka AJ v MŠ prostřednictvím pohádky; Poezie ve škole;
  2. Matematika, ICT: Prostorové vnímání a předmatematické představy s interaktivní tabulí; Jak využít volně šiřitelný software ve výuce;
  3. Přírodní vědy: Projektový den Ekolibřík – zkušenosti s využitím interaktivní tabule v projektovém dnu DDM
  4. Společenskovědní obory: Školní parlament jako nedílná součást života školy
  5. Ostatní: Škola? V pohodě!; Dítě se zrakovým postižením v procesu edukace.

Chtěli byste také dotazník vyplnit? Budeme velmi rádi! Nebo máte nějaký návrh na vylepšení webinářů (propagace, samotné online akce, záznamů)? I pro tyto náměty je ve formuláři prostor…