Jak využít modul Wiki k přípravě mezitřídního projektu?

Komunitní moduly Wiki a Digifolio umožňují různé stupně nastavení „viditenosti“ tvořených/vytvořených stránek. Toho lze velmi dobře využít, pokud chcete s kolegy připravit společnou akci – celodenní výlet, vycházku do okolí školy, propojenou výuku několika tříd, hodinu s prvky CLIL nebo mezitřídní projekt…

1. Vytvořte stránku podřízenou vašemu profilu v modulu Wiki (Moje stránka)

Jako přihlášený uživatel si zobrazíte titulní stránku modulu Wiki (http://wiki.rvp.cz). Vpravo nahoře (v administračním panelu) klepnete na Moje stránka.

Zobrazíte si svůj profil v modulu Wiki, který si můžete podle libosti upravovat (v nabídce najdete Upravit stránku / Editovat stránku). Pro tvorbu stránky ke spolupráci ale zvolte Vložit stránku.

Stránku pojmenujte, popř. již doplňte nějaký text, a klepněte na ikonu a text Uložit.

2. Nasdílejte stránku registrovaným uživatelům, se kterými chcete spolupracovat

Zobrazte rozbalovací nabídku pod popiskem Upravit stránku a zvolte Omezit přístup. Zde nastavte stránku jako soukromou a do pole Uživatel nebo skupina začněte psát jméno či příjmení spolupracovníka. Vyberte jeho jméno ze seznamu a klepněte Přidat oprávnění. Vše potvrďte klepnutím na Uložit změny.

Zkopírujte URL adresu stránky a pošlete ji kolegům, kterým jste stránku nasdíleli.

Poznámka: Může se stát, že se Vám jméno kolegy nezobrazuje. Požádejte kolegu, aby po přihlášení zobrazil modul Wiki, popř. s přímo zobrazil/upravil svou profilovou stránku Moje stránka v tomto modulu. Jeho jméno by se pak mělo v seznamu objevit bez problémů.

3. Vkládejte text, přílohy – prostě připravujte projekt

Zobrazte rozbalovací nabídku pod popiskem Upravit stránku a zvolte Editovat stránku. Ovládací panel nabízí nástroje ve formě ikon s popisky. Ikony jsou univerzální a jistě je budete znát z jiných programů.

4. Sledujte, co je na stránce nového

 Nástroj Historie vám umožní sledovat všechny změny v dokumentu včetně zobrazení těchto změn.

Navíc máte možnost nechat si zasílat upozornění o změnách dokumentu, abyste nemuseli neustále klikat na stránku v očekávání, co vaši spolupracovníci připsali nového.

5. Kdykoli si stránku zobrazte a pracujte s ní.

Všechny vytvořené podstránky najdete ve svém profilu Moje stránka ve formě „stromu“ (šedý panel vpravo).

Budeme rádi, když pak stránku zveřejníte jako inspiraci pro ostatní uživatele Metodického portálu RVP.CZ (viz bod 2, jen volba bude na Veřejné, či Napůl veřejné).

Příklady takto vytvořených stránek: