Nej… v měsíci květnu

Podívejte se na výběr nejnovějších/nejúspěšnějších příspěvků Metodického portálu RVP.CZ za měsíc květen…

Nejvíce zobrazované články

Interaktivní tabule: Open Sankoré a Smart Notebook, autor: Michal Černý

Příspěvek popisuje jednoduché možnosti využití interaktivních tabulí ve škole v nejjednodušších variantách, jako je digitalizace poznámek nebo třeba rychlé opakování. Nabízí přitom pohled na dvě paradigmaticky diferenční aplikace – Open Sankoré a SMART Notebook, které se snaží přiblížit především méně zkušeným učitelům.

Pomůcka pro ředitele škol při tvorbě školního řádu, autor: MŠMT

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (ministerstvo) vydává pomůcku určenou ředitelům škol jako obecné doporučení, které má usnadnit proces tvorby školního řádu, jenž by splňoval nároky na funkčnost, úplnost a vnitřní konzistenci a byl konformní s obecně závaznými právními předpisy. Pomůcka je společná pro všechny druhy škol s tím, že některá témata jsou využitelná pouze pro některé druhy škol. Nejedná se o závazný předpis nebo nařízení.

Rozlišování B x D – 1. díl, autor: Petra Pšeničková

Článek představuje 1. díl čtyřdílného seriálu zaměřeného na rozlišování písmene b. Žáci si hravou formou procvičí vyvození hlásky b, její spojení s písmenem. Písmeno b si fixují hmatem, modelují, pracují s maketou tohoto písmene.

Nejvíce komentované články

Nástroje pro výuku programování, autor: Petr Kozák

Z komentáře: “Zajímavé, ještě doplním, podle mne úžasný nástroj s rozsáhlou podporou App inventor 2 – pro intuitivní tvorbu mobilních aplikací. Doporučuji vyzkoušet.”

Nejvíce zobrazované DUMy

Čtení s porozuměním, autor: Mgr. Věra Gošová

Čtení s porozuměním dělá dětem velké potíže. Zvláště pak u dětí s logopedickou vadou nebo SPU. Materiál může dětem pomoci překonat nechuť ke čtení.

Kimova hra – číslice, autor: Mgr. Klára Soldánová

Pracovní list pro realizaci klasické „kimovky“. Děti vybírají z různých číslic ty, které si zapamatovaly, a rozvíjí tak zrakovou paměť i prostorovou orientaci. Možno využít i při učení jednotlivých číslic.

Domestic Animals, Wild Animals and Animals in the Zoo, autor: Mgr. Otmar Němec

Interaktivní cvičení zaměřená na procvičování názvů zvířat v anglickém jazyce. On-line cvičení (dvě křížovky a přiřazování) jsou na čas, po skončení práce se žák dozví svůj výsledek.

Nejlépe hodnocené DUMy

Koláž a fotomontáž, autor: Mgr. Alena Ščuková

Prezentace na téma koláž a fotomontáž obsahuje ukázky z historie výtvarného umění a zadání k praktickému ú­kolu.

Tupé sykavky – hry, autor: Mgr. Věra Gošová

Materiál má mnohostranné využití. Kromě her můžeme materiál využít pro mladší děti jako loto, nebo k přikládání a hledání stejných karet. Jedna karta je černobílá a druhá barevná. Karty jsou určeny i k trénování zrakové percepce a k výuce hlásek. Všechna slova mají potřebnou posloupnost pro edukaci hlásek. Pro děti s PAS lze kartičky využít v rámci TEACH programu, kdy je po vytisknutí zakomponujeme do struktury. V prezentacích naleznete tři hry. Loto, které se hraje s dvěma hracími kartami, hra start–cíl, ke které budete potřebovat dvě figurky a hrací kostku, a poslední klasické pexeso.

Čtení s porozuměním – „Devadesátka pokračuje“, autor: Mgr. Ivana Spěváčková

Výukový materiál obsahuje úkoly pro žáky ke všem 58 kapitolám knihy Devadesátka pokračuje (FOGLAR, J. Devadesátka pokračuje. 1. vyd. Praha: Olympia, 1969. ISBN neuvedeno. s. 205). Kniha je pokračováním knihy Pod junáckou vlajkou (která byla později vydána pod názvem Pod vlajkou Devadesátky). Žáci si mohou text kapitoly samostatně přečíst a následně vypracovat úkoly. Výukový materiál obsahuje zároveň řešení zadaných úkolů. Materiál lze použít také na základní škole praktické v závislosti na individuálních schopnostech.

Nejnavštěvovanější diskuze

Nové záznamy webinářů v modulu AudioVideo

Nové na Metodickém portálu RVP.CZ

Salon Kresby

V souvislosti se zahájením Týdne uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby (23.–31. 5. 2015) otevřel Metodický portál RVP.CZ novou galerii s názvem Salon kresby.

Sdílejte prostřednictvím Metodického portálu RVP.CZ tvorbu svých žáků! Vložte do galerie fotodokumentaci konkrétní kresby nebo jejího zajímavého detailu a uveďte u něj název, věk autora a typ školy. Budeme rádi, když nám napíšete i krátký komentář a podělíte se s námi o váš pohled na kresbu.

Modul POSPOLU

Na závěrečné konferenci projektu POSPOLU (Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi) byl dne 14. května spuštěn nový modul Metodického portálu POSPOLU.RVP.CZ. Budou do něj nahrávány podpůrné materiály pro podporu spolupráce středních škol a zaměstnavatelů, postupně bude doplňována online příručka Kráčíme POSPOLU k efektivnější spolupráci škol a firem a bude doplňován adresář subjektů podporujících spolupráci škol a firem. Projekt Pospolu realizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR spolu s Národním ústavem pro vzdělávání. Cílem projektu je podpořit spolupráci středních odborných škol a učilišť, a zvýšit tak kvalitu odborného vzdělávání. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.