ONLINE SETKÁNÍ: Aplikace matematiky aneb Nedokonalosti dokonalé matematiky | 21. 10. 2015 od 20:00

Středa 21. 10. 2015, 20:00

Zákoutími výuky matematiky na 2. a 3. stupni vzdělávání nás provede Mgr. Petr Pupík. Kdo by potřeboval udělat si předem představu o výuce matematiky, může zhlédnout záznamy virtuálních hospitací a webinářů k tomuto tématu v modulu AudioVideo.

Program setkání:

Matematika je krásná věda, se kterou se setkáváme téměř na každém kroku, aniž bychom to občas tušili. Každý si asi klade otázky, jaké problémy řeší matematika. Co je vlastně v matematice dosud neobjeveno? Co řeší matematici jako vědci? Uvidíme, že jsou to občas až překvapivě jednoduché problémy.

Seznámíme se tak s dokonalými čísly, s prvočíselnými dvojčaty a spřátelenými čísly. Podíváme se i na barvení map a slavný problém čtyř barev, problém 36 důstojníků a starověké geometrické problémy. Aby toho nebylo málo, budeme si povídat o zvláštním holiči, u něhož nevíme, koho holí, dokážeme si, že každý trojúhelník je rovnoramenný, že všichni psi mají stejnou barvu a seznámíme se s několika dalšími problémy, se kterými se matematika potýká.

    Komu je setkání určeno:

    Setkání je určeno všem učitelům středních škol, ale i škol základních a odpovídajících tříd víceletých gymnázií.
    Setkání je zdarma.

    Lektor:

    Mgr. Petr Pupík –  učitel matematiky a deskriptivní geometrie na matematickém gymnáziu v Brně. Vede semináře z didaktiky matematiky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, pracuje jako lektor na kurzech DVPP a na různých projektech souvisejících s popularizací matematiky.Organizuje logickou hru BRLOH (www.brloh.math.muni.cz), vede T­-exkurze (http://www.jcmm.cz/cz/t­-exkurze.html) a pořádá matematické víkendovky pro děti, které baví matematika.


    Užitečné odkazy: