ONLINE SETKÁNÍ: Geometrie v gotické architektuře | 24. 11. 2016 od 20:00

Objevte spolu s Petrem Pupíkem kouzlo matematiky v architektuře. Lektor nás už dvakrát provedl nedokonalostmi a křivkami matematiky. Geometrie nemusí být nuda a shrbená záda nad pravítkem…

Program setkání:

Při tomto setkání se podíváme na další aplikace matematiky, tentokrát středoškolské planimetrie a stereometrie. Ukážeme si, jak souvisí tato relativně pro studenty náročná kapitola s gotickou architekturou a pokusíme se rekonstruovat některé gotické prvky. Ukážeme si, že pojmy jako kružby, klenby a oblouky jsou nádhernou ukázkou planimetrických/stereometrických konstrukcí.

Prezentace bude sestavena tak, aby ji vyučující mohl prakticky okamžitě použít ve výuce.

Komu je setkání určeno:

Setkání je určeno všem učitelům středních škol, ale i škol základních a odpovídajících tříd víceletých gymnázií.
Setkání je zdarma.

Lektor:

Mgr. Petr Pupík – učitel matematiky a deskriptivní geometrie na matematickém gymnáziu v Brně. Vede semináře z didaktiky matematiky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, pracuje jako lektor na kurzech DVPP a na různých projektech souvisejících s popularizací matematiky.Organizuje logickou hru BRLOH (www.brloh.math.muni.cz), vede T­-exkurze (http://www.jcmm.cz/cz/t­-exkurze.html) a pořádá matematické víkendovky pro děti, které baví matematika.


Užitečné odkazy

Poslední online setkání Aplikace funkcí aneb Různé křivky kolem nás:

Tento multimediální soubor je umístěn v modulu AudioVideo na Metodickém portálu RVP.CZ pod licencí CC-BY-NC-ND
Ilustrační foto a citace:

ULLAH, Gary. flickr.com: Peterborough cathedral [online]. 2014-07-12 [cit. 2016-11-17]. Dostupný pod licencí CC-BY na WWW: <https://www.flickr.com/photos/garyullah/14451275769/>.