Nej… z měsíce června

Podívejte se na výběr nejnovějších/nejúspěšnějších příspěvků Metodického portálu RVP.CZ za měsíc červen.

Nejvíce zobrazované články

Jak vykouknout z informační bubliny, autor: Ondřej Neumajer

Článek komplexně vysvětluje problematiku zkreslování, kterému je vystaveno naše vnímání informací přicházejících k nám online. Toto zkreslení začíná mít významný dopad na stav a vývoj světa. A bohužel se zvětšuje. Proto je nezbytné, abychom všichni věděli, jak vzniká, a uměli mu čelit.

Technologie podporující myšlení, autor: Bořivoj Brdička

První díl seriálu o současném stavu vývoje technologií stimulace lidského mozku, které mají souvislost s učením. Článek je založen na zprávě experta agentury Sharp­Brains Alvaro Fernandeze v blogu World Economic Forum.

Digitální pedagogika a distribuované poznávání, autor: Bořivoj Brdička

Článek shrnuje současný vliv digitálních technologií na vývoj pedagogiky a s odkazem na práci Dennise Frezza vysvětluje pojem „distribuované poznávání“.

Nejvíce komentované články

Proč je naše poznávání a myšlení zkreslováno?, autor: Anna Lhoťanová

Z komentáře J. Vávry: “Toto téma podle mého názoru zapadá do celkového „tápání“ českého vzdělávání. Jak zvýšit kvalitu vzdělávání/učení/myšlení? Jak tuto kvalitu posuzovat (ne známkovat!)? Ministerstvo spustilo projekt gramotností, ve kterých pro mne nepochopitelně dostala přednost digitální gramotnost před vědeckou. Právě poznávání (postavené také na kognitivní psychologii) považuji za podstatu vzdělávání.”

Jak vykouknout z informační bubliny, autor: Ondřej Neumajer

Z komentáře E. Kocourka: “Vystupování na Internetu co nejvíce nenápadně a nevysledovatelně musí být cílevědomá a koncepční záležitost. Ne že se uživatel dnes odpoledne rozhodne použít proxy-server. Požadavku nevysledovatelnosti musíte podřídit všechny činnosti, které na Internetu provádíte, a případně si některé raději i odpustit. Musíte mít na paměti, že jakákoli informace o vás, která se ocitne na Internetu, si nadále bude žít vlastním životem.”

Nejvíce zobrazované DUMy

Ovoce v matematice, autor: Mgr. Eva Macháčková

Pracovní listy jsou zaměřeny na procvičení číselného oboru 1–10. Žáci určí a zapíší vizualizovaný počet obrázků, jejich počet zapíší číslicí, dokreslí daný počet obrázků. Žáci hledají neznámého sčítance, pracují se sloupkovým grafem, doplní chybějící číslice do číselných řad.

Najdi přebytečné výsledky, autor: Rostislav Solovský

Jednoduchá aktivita na začátek hodiny. Cílem je najít mezi nabízenými výsledky ty použité u zadaných příkladů. Součet nepoužitých výsledků slouží jako rychlá kontrola správnosti řešení. Program umožňuje generovat další příklady (i jiné obtížnosti).

Hra – Jak dobře znáte ČR?, autor: Mgr. Markéta Pravdová

Interaktivní hra vytvořená podle televizní předlohy.

Sčítání do 20 – zmrzliny, autor: Mgr. Vendula Dovole

Materiál je určen žákům 2. ročníku základní školy. Po vytištění, zalaminování a rozstříhání žáci přiřazují kopečky zmrzliny k jednotlivým kornoutům podle toho, jaký výsledek je na kornoutu zapsán. Žáci tak procvičují sčítání tří sčítanců s přechodem přes desítku do 20. Jde o aktivitu, kterou je možné využít jako samostatnou práci pro žáky, kterým pochopení principu sčítání s přechodem přes desítku nedělá problém, a učitel se musí věnovat žákům, kteří k pochopení potřebují více času.

Nejlépe hodnocené DUMy

Gimp – Masky, autor: Mgr. Zuzana Jurajdová

Pracovní list určený do hodiny informatiky. Krok za krokem popisuje práci ve freewarovém grafickém editoru Gimp 2.8. Žáci se pomocí návodu a doplňkových úkolů naučí používat masky vrstev. Pracovní list je doplněn obrázky, které lze při plnění úkolů použít a vyzkoušet si na nich uvedené postupy.

Slož karnevalové postavy, autor: Mgr. Tereza Chaloupková

Materiál obsahuje 12 karnevalových postav, které se rozstříhají po přerušované čáře, děti je mají za úkol správně složit.

Modelovací podložky s úkoly, autor: Mgr. Vendula Dovole

Materiál je určen pro individuální práci během hodin v rámci vzdělávací oblasti Člověk a svět práce. Učitel vytiskne předlohy, zalaminuje je a žáci při modelování s modelovací hmotou plní úkoly na jednotlivých podložkách. Jde o materiál, který má spojit rozvoj manuální zručnosti, jemné motoriky, pravolevé a prostorové orientace a pochopení čteného textu. Žáci si přečtou zadané úkoly a samostatně je plní (modelínou doplňují chybějící části na zalaminovaný list). Kontrolu žáci provádí samostatně pomocí kontrolního obrázku na rubové straně další podložky. Aktivita může být využívána jako doplňková činnost pro rychlejší žáky v rámci ostatních vyučovacích hodin.

Geografie sídel, autor: Mgr. Markéta Pravdová

Výuková prezentace s úkoly.

Nejnavštěvovanější diskuze

Matematika prof. Hejného

Plat učitele na ZŠ

Srovnání socped a specped

Začínající učitel

Začínající učitelka v MŠ

Nové záznamy webinářů v modulu AudioVideo

Voda – badatelsky orientované učení

Jak využít badatelsky orientované učení? Chcete se inspirovat praktickými pokusy a pozorováními? A jak pracovat dál se získanými výsledky pozorování? To vše zastřešeno tématem Voda. Lektorka: Ing. Lenka Skoupá.

Online pracovní sešity

Co víte o pracovních sešitech vedených online? Tušíte, k čemu jsou dobré, nebo jak se hodnotí? S vybranými nástroji jako jsou např. HSTRY (edu), Wizer nebo ThingLink, nás seznámil Mgr. Martin Vonášek.

Tento multimediální soubor je umístěn v modulu AudioVideo na Metodickém portálu RVP.CZ pod licencí CC-BY-NC-ND.

Klimatické změny, uhlíková stopa

Co jsou klimatické změny a jak se projevují? Jaké jsou hlavní příčiny klimatických změn? Co je uhlíková stopa? Lektorka: Ing. Lenka Skoupá.

Zdroj ilustrativních obrázků:

Luiclemens. Wikimedia.org: Capestrano convent 2007 007 [online]. 2008-09-05 [cit. 2017-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capestrano_convent_2007_007.jpg>.

Gellinger. Pixabay.com: [online]. [cit. 2017-07-11]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://pixabay.com/en/sailing-boat-sail-holiday-holidays-1593613/>.