Vánoce jsou za dveřmi

Vánoce téměř ťukají na dveře a všichni už se nemůžeme dočkat klidného prožití svátků s rodinou a blízkými. V duchu pravé vánoční atmosféry se s předstihem a nadšením vypořádáváme s úkoly, které toto příjemné období přináší. Mytí oken, utírání prachu na policích, luxování (tentokrát i za postelí), pečení cukroví a vybírání dárků pro blízké, to jsou činnosti, kterým už byl dávno abstraktně přiřazen symbol fajfky aneb hotovo. Ano, takto zní ta optimističtější verze prožití adventního období.

Už máš dárky pro všechny? Už máš doma uklizeno? A cítíš vůbec tu vánoční atmosféru? To jsou otázky, kterým se při střetu se známou osobou nevyhneme a jsme nuceni je zodpovědět. Aniž bychom museli být zastánci životního pesimismu, narovinu odpovíme „ne“. Odpověď pedagoga může být doplněna o: „Nestíhám, teď řeším, co budeme s dětmi prodávat ve škole na vánočním jarmarku a jak dokáži z třídy malých neposedů vytvořit pěvecký sbor schopný zpívat na vánoční besídce. Také vymýšlím program na poslední předvánoční den, který by splnil všechny představy žáků o zábavě a zároveň jim neposkytoval prostor pro ještě větší lumpárny“. Tak toto je ta druhá verze prožívání adventního období.

Ačkoliv mnohým z nás pracovní či jiné důvody neumožňují stihnout vše, co jsme si na předvánoční čas naplánovali, je dobré mýti na mysli, že umytá okna či dokonale naklizený byt nejsou příčinou vánočního pohodlí. Hlavní roli v nekonečném seriálu Vánoce představuje čas s našimi blízkými, kteří neměří prožitek z tohoto období na základě dokonale utřeného prachu a druhů napečeného cukroví, ale na základě společných chvil. Proto se tedy nenechte zlákat na stranu vánočního shonu a stresu, raději sdílejte vánoční atmosféru, obzvláště mezi ty, kteří ji ještě neměli šanci získat.

Přejeme krásné prožití vánočních svátků.
Tým Metodického portálu RVP.CZ

 

Zdroj obrázku: congerdesign. Pixabay.com: [online]. [cit. 2017-12-18]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://pixabay.com/en/cinnamon-stars-cinnamon-sticks-2991174/>.