Nej… z měsíce prosince

Podívejte se na výběr nejnovějších/nejúspěšnějších příspěvků Metodického portálu RVP.CZ za měsíc prosinec.

Nejvíce zobrazované články

Vánoční zvonění, autor: Veronika Lorgerová

Vánoce jsou krásné téma, dá se s ním vymyslet cokoli a pro děti je to zajímavé a vzrušující, protože každé dítě se těší na Vánoce. V této lekci si s dětmi zatančíme na koledu, vyrobíme si krásnou ozdobu na vánoční stůl či stromeček a také si děti prožijí vánoční příběh na vlastní kůži. Navodíme dětem vánoční atmosféru kdykoli během prosince či pár dní před vánočními prázdninami.

Technologie na pomoc vyhodnocení sociálního klima třídy, autor: František Hajdekr

Námět na možnou formu zpracování problematiky sociálního klimatu ve třídě, včetně použití volně dostupného nástroje využívajícího databázi MS Access.

ČŠI o ICT ve školách: Zajištění nedostatečné, počítače zastaralé, připojení omezené, situace kritická, autor: Ondřej Neumajer

Česká školní inspekce zveřejnila na začátku nového školního roku výsledky šetření o podmínkách pro využívání digitálních technologií ve školách. Nadpis článku dává tušit, k čemu inspekce dospěla.

Velká data? Ne, děkuji!, autor: Bořivoj Brdička

První ze dvou článků věnovaných britskému umělci a zároveň odborníkovi na technologie Jamesi Bridlemu. Tento článek popisuje analogii mezi snahou velmocí ovládnout svět prostřednictvím atomové bomby v rámci studené války po 2. sv. v. a současnou hybridní válkou, jejíž významnou součástí je využití velkých dat k ovlivnění veřejnosti a oslabení nepřítele.

Nejlépe hodnocené články

Jak učím matematiku II, autor: Mgr. Petr Němec

Článek je druhým dílem dvojdílného seriálu o metodách, nástrojích a zkušenostech, které ve výuce matematiky používám, které se mi osvědčily a které vedou k vyšší motivovanosti žáků.

Výuka programování ve Scratch zaměřená na vytváření pojmů, autor: Kristýna Holečková, spoluautor: doc. PaedDr. Jiří Vaníček Ph.D.

Článek nabízí všem učitelům informatiky na ZŠ nový pohled na výuku programování. Chceme-li, aby se žáci naučili programovat a zároveň pochopili různé programovací pojmy a příkazy, je třeba připravit pro učitele informatiky úlohy zaměřené na tuto problematiku. V tomto článku představíme návrh na výuku programování, která bude zaměřena právě na vytváření pojmů za účelem lepšího pochopení programování z více hledisek a tím i porozumění více do hloubky.

Internet nás zavádí na scestí!, autor: Bořivoj Brdička

Druhý článek věnovaný britskému umělci a zároveň odborníkovi na technologie Jamesi Bridlemu. Tento článek se zabývá novým fenoménem YouTube, a sice masivním publikováním videí zdánlivě určených dětem, ale ve skutečnosti je zneužívajících.

Jak to na naší škole chodí…, autor: Bc. Denisa Walterová

ZŠ Meteorologická navštěvuje přes sto žáků s OMJ, především z Vietnamu, Číny, Ukrajiny a Ruska. Ve škole je vybudované zázemí a tým lidí, kteří se o žáky starají. Na začátku každého školního roku škola vyhodnocuje situaci a sestavuje plán výuky žáků-cizinců.

Nejvíce zobrazované DUMy

Interaktivní hry z matematiky a českého jazyka, autor: Zdeněk Hanzelín

Publikace nabízí žákům interaktivní hry z matematiky a českého jazyka. Slouží k procvičování látky z obou předmětů.

Roční období s počítáním, autor: Mgr. Klára Soldánová

Pracovní listy zaměřené na počítání do 6, tematicky věnované čtyřem ročním obdobím. Žáci přiřazují kartičky se správným počtem obrázků dle zadání.

Nejlépe hodnocené DUMy

Struktura města – aneb, kam chodíme na zmrzlinu, autor: Petr Tišl

Pracovní list zařazuji obvykle skutečně jako poslední hodinu roku, kdy jdeme společně s žáky „na zmrzlinu“ (nebo se jen tak projít). Má svá omezení ve využitelnosti. Ideální je využití v menším městě, ale většinou dobře bude odpovídat i čtvrtím větších měst. Vyžaduje od učitele provedení drobných úprav na místní podmínky a zjištění základních informací. Nabízí se spojení na dvě hodiny například s dějepisem nebo občanskou výchovou. Rozhodně není cílem probrat látku o struktuře města, ale spíše si uvědomit, že vývoj města má své zákonitosti.

SVG vektorová grafika, autor: Ing. Jitka Vlčková

Prezentace na téma SVG vektorová grafika.

Nejnavštěvovanější diskuze

Nové záznamy webinářů v modulu AudioVideo

Genderová rovnost – volba povolání podle schopností a nadání, nikoliv podle předsudků

Ačkoliv žáci a žákyně nebývají ve své volbě ničím formálně omezováni (nejsou jim žádné cesty zakázány či naopak přikázány), řada z nich se podřizuje genderovým či jiným stereotypům. Jejich rozhodování o další studijní a pracovní dráze tak není skutečně svobodné. On-line seminář se zabýval tím, proč a jak by škola měla tuto svobodu dívkám a chlapcům nabízet.

Jak se připravit na vstup žáka s PAS do třídy

Žáků s poruchou autistického spektra v individuální integraci na běžných školách stále přibývá. V praxi se v mnoha případech setkáváme s obavami a mýty, které se s autismem často pojí. Co může škola/učitel udělat, aby byla integrace úspěšná?

Zdroj ilustrativních obrázků:

cfletcher92. Pixabay.com: [online]. [cit. 2018-01-15]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://pixabay.com/en/winter-tree-snow-landscape-cold-2192623/>.

monicore. Pixabay.com: [online]. [cit. 2018-01-15]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://pixabay.com/en/christmas-decoration-bow-2926995/>.