Nej… z měsíce února

Podívejte se na výběr nejnovějších/nejúspěšnějších příspěvků Metodického portálu RVP.CZ za měsíc únor.

Nejvíce zobrazované články

Vztah empatie a učení, autor: Bořivoj Brdička

Seznámení s prací amerického specialisty na projektovou výuku Thoma Markhama, který vysvětluje význam empatie pro učení v souvislosti s nejnovějšími výsledky vědy a vývojem světa.

Jiný? Divný? Originální? Normální?, autor: Zuzana Švajgrová

To, co je „normální“, a to, co je „jiné“, vnímáme z určitých důvodů každý jinak. Žáci se postupně zamýšlí nad připravenými výroky a přesouvají se v místnosti na základě toho, jak vnímají popisovanou situaci: Když někdo není na facebooku, je to pro mě normální, jiné, nebo divné? To, že někdo zdraví objetím a polibky na tvář beru jako normální, jiné, nebo divné? Proč? Na co jsem zvyklý – co je pro mě v tomto ohledu norma a proč? Žáci vysvětlují, jak a proč dané věci vnímají, a tak zjišťují názory a postoje svoje i svých spolužáků. Záměrem cvičení je lépe si uvědomovat, na základě čeho posuzuji něco jako „normální“, a něco jako „divné“, a promýšlet, jak to mají ostatní lidé, i jak jim můžu lépe porozumět (i jak můžeme naše vlastní vnímání světa komunikovat s ostatními).

Jaký dopad má nasazení automatizace?, autor: Jiří Macek

Článek shrnuje aktuální stav vývoje automatizace, který vyvolává nasazení digitálních technologií vybavených umělou inteligencí a hlubokým učením a dává ho do kontextu s budoucím vývojem celé lidské společnosti.

Živá knihovna aneb učení o rozmanitosti pomocí osobních příběhů, autor: Zuzana Švajgrová

Živá knihovna je metoda, která umožňuje seznámit se s příběhy lidí, kteří se něčím odlišují, a jejich okolí tak o nich mívá různé představy, které často brání ve vzájemném poznávání. Článek popisuje, jak Živá knihovna funguje, co může přinášet žákům i školám, a v neposlední řadě informuje o možnostech, s jejichž pomocí je možné metodu Živé knihovny využívat ve výuce.

Nejvíce komentované články

Průzkum odhalil generační rozdíly, autor: Petr Brand

Zpráva o výsledcích amerického průzkumu, jehož cílem bylo najít rozdíly ve formách učení mezi generacemi.

Vzdělávání ve věku komplexity, autor: Bořivoj Brdička

Úvod do studia vývoje světa v podobě komplexního systému a jeho vlivu na školství v souvislosti se vzdělávacími technologiemi.

Výuka informační výchovy podle vědců ze Stanfordu, autor: Petra Štefáčková

Zpráva o studii založené na průzkumu, která přináší doporučení, jak učit informační gramotnost, s krátkým srovnáním s podobnou aktivitou u nás.

Komu patří práce strojů?, autor: Bořivoj Brdička

Zamyšlení nad problémem, který závažným způsobem ovlivňuje využití umělé inteligence a vzdáleně souvisí i s nasazením inteligentních počítačových systémů ve školství.

Nejvíce zobrazované DUMy

Barevné trojúhelníky, autor: Mgr. Tereza Chaloupková

Děti mají k barevným trojúhelníkům přiřadit obrázky věcí a zvířat podle barvy, kterou mají v reálném světě.

Soubor interaktivních her z českého jazyka V., autor: Zdeněk Hanzelín

Publikace nabízí žákům interaktivní řešení úloh z českého jazyka formou doplňovaček, kruhovek, vyškrtávaček, doplňování textu k písničkám a lidová úsloví.

Zlomky – bludiště, autor: RNDr. Jitka Rambousková

Bludiště slouží k procvičování aritmetických operací se zlomky. Žáci řeší příklady v jednotlivých políčcích. Spojením správných výsledků najdou cestu od startu k cíli. Materiál je vhodný pro individuální práci.

Porovnávání počtu obrázků, autor: Mgr. Tereza Chaloupková

Materiál obsahuje 2 pracovní listy a kartičky k rozstříhání a činnostnímu učení. Žáci porovnávají počty obrázků, doplňují číslice a znaménka v řádu do 10.

Nejlépe hodnocené DUMy

Věková struktura obyvatelstva, autor: Mgr. Jan Zicha

Interaktivní prezentace s úkoly pro aktivní práci. Přílohou je pracovní list.

Interaktivní hra – Obléhání hradu Rábí, autor: Mgr. Markéta Pravdová

Proklikávací interaktivní hra určená k opakování a upevnění učiva husitství.

Andílci pod mráčky, autor: Mgr. Tereza Chaloupková

Materiál, který procvičuje zrakovou percepci a paměť. Děti si mají zapamatovat andílky a po zakrytí je vyskládat dle daného pořadí.

Poznáš historii Země?, autor: Mgr. Markéta Pravdová

Interaktivní hra určená k opakování/os­věžení tématu geologických ér a vývoje Země.

Nejnavštěvovanější diskuze

Nové záznamy webinářů v modulu AudioVideo

Co dělat, aby čtení bavilo?

Hledáte nápady a podněty pro podporu čtenářství, zajímají vás dlouhodobé projekty motivované knihami nebo potřebujete jen inspiraci pro aktivity spojené s četbou? Lektor: Mgr. Jan Horák.

Konverzace v aj? Ano! Kdy? Nejlépe od 1. třídy!

Na setkání jsme si posvítili na možnosti, jak začít pracovat s prvky konverzace už v prvních lekcích angličtiny. Lektorka: Mgr. Sylvie Doláková.

Konverzace v aj? Jak motivovat nemotivované

Proč se komunikační kompetence v hodinách angličtiny rodí tak obtížně?Jak se vypořádat s nedostatkem komunikace? Jsou hodiny konverzace tím nejlepším řešením? Lektorka: Mgr. Sylvie Doláková.

Inspiromat pro mateřské školy

Setkání bylo zaměřeno na prezentaci nejrůznějších činností a aktivit, které jsou prakticky vyzkoušeny a lze je aplikovat ve vzdělávací nabídce mateřské školy. Lektor: Mgr. Michael Novotný.

Zdroj ilustrativních obrázků:

BOED, Roman. flickr.com: Snow Dimples [online]. 2015-03-21 [cit. 2018-03-13]. Dostupný pod licencí CC-BY na WWW: <https://www.flickr.com/photos/romanboed/16855472606/>.

SANTARELLI, Xenja. flickr.com: February 6, 2013 at 5.36PM [online]. 2013-02-08 [cit. 2018-03-13]. Dostupný pod licencí CC-BY na WWW: <https://www.flickr.com/photos/78752351@N03/8455449095/>.