Čas Vánoc, čas snění…

A je to zase tu – Vánoce. Ano, měl by to být čas klidu, pohody a setkávání. Tak se na to podívejme očima učitele 1. stupně…

Prosinec, měsíc klidu a pohody

Znáte pořekadlo učitelů, že co se neudělá do Vánoc, to už se neudělá nikdy? Možná se zdá trochu přehnané, ale faktem je, že podzimní a předvánoční období je nejméně přerušované. Do poloviny ledna se vzpamatováváme z Vánoc, pak honem vyřešit pololetní vysvědčení. Následují jarní prázdniny, Velikonoce, přijímačky, spousta akcí, nějaká ta škola v přírodě – a máme letní prázdniny.

Z toho plyne, že do klidu a pohody má učitel ZŠ v prosinci ale hoodně daleko. A když už to vypadá, že by mohla nastat nějakým zázrakem vánoční atmosféra i ve škole, je tu vánoční besídka. Na 1. stupni začnou paní učitelky řešit, jak zajistit, aby dostal každý dárek, aby si všechny holčičky zatančily s těmi „svými“ chlapci a aby si chlapci při úprku před holčičkami něco neudělali. Na 2. stupni je třeba se připravit na vstupní kontrolu žáků, aby nebylo veseleji, než je zdrávo, a také si zajistit dostatečně kvalitní špunty do uší, až začne diskotéka.

Poznámka autorky:

Teď mě vlastně napadá, že právě špunty do uší by mohly zajistit pohodu a klid i pro učitele. Máte nějaký tip na kvalitní materiál?

Prosinec, měsíc dojímání se a setkávání se

V prosinci má učitel možnost dojmout se nad nečekanými odpověďmi a řešeními při opravování testů. Látku, kterou s žáky probíral od října a kterou má dojem, že by mohli všichni (včetně Tondy a Karolíny, kteří byli dlouho nemocní) odříkávat i pozpátku, najednou vidí ve zcela jiném světle (a opravdu to není těmi vánočními světýlky, které mu blikají v oknech). 

A tak má takový trochu už unavený učitel jedinou možnost – navštívit některý z modulů Metodického portálu RVP.CZ a načerpat novou energii do dalšího boje:

  • Možná dobře položená otázka v modulu Diskuze pomůže najít cestu, jak žáky motivovat a nestrhat se u toho?
  • Nebo zajímavý metodický článek či DUM opět probudí pedagogický zápal jako zamlada?
  • Třeba nějaký záznam webináře nasměruje pozornost na projekt, který přinese zajímavou výuku žákům i samotnému učiteli?

Naše výzva je tedy jasná – setkávejme se i v roce 2019, inspirujme se, dojímejme se a třeba to učení bude o kapku lepší, než bylo v tom letošním roce.

To vše a mnoho zdraví
Vám přeje
tým Metodického portálu RVP.CZ