Nej… z měsíce prosince

Podívejte se na výběr nejnovějších/nejzajímavějších příspěvků Metodického portálu RVP.CZ za měsíc prosinec.

To nejzajímavější z modulu Články

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky, čtenářská dílna, autor: Marcela Svejkovská

Tato čtenářská dílna pracuje s životními příběhy několika výjimečných žen. Žáci by si na jejím základě mohli uvědomit, že život každému přináší nepřeberné možnosti uplatnění. A i když máme odlišné „startovací podmínky“, je důležité mít sny a snažit se je uskutečňovat. I přes „nepřízeň osudu“ (a možná i jí navzdory).

Honzík a Numeráčci aneb Vyhledávání dětí s matematicko-logickým nadáním v předškolním věku, autor: Mgr. Stanislava Korcová

Článek seznamuje s proběhlou aktivitou, jejíž cílem bylo nominovat děti s matematicko-logickým nadáním ještě před vstupem do základního vzdělávání. Poukazuje na nutnost spolupráce jak s učiteli mateřských škol, tak s rodiči nadaných a mimořádně nadaných dětí.

Jak zlepšit atmosféru ve třídě?, autor: Bára Procházková, spoluautor: Egle Havrdová, Barbora Dvořáková, Kateřina Vyhnánková

Existuje mnoho materiálů pro učitele v mateřských školách, jak děti naučit barvy či počítat, jak je provést ročními obdobími, jak rozeznávat jednotlivá zvířata nebo jak se naučit pohybovat v dopravním provozu. Málokdy však učitelé dostanou do ruky podklady, které podporují navazování přátelství mezi dětmi, podporují porozumění emocím, či schopnost přijímat zodpovědnost za své jednání. Pro pedagogy tak vyšla metodika Kurikulum Dobrý začátek, která může zjednodušit komunikaci s dětmi a podpořit jejich sociální dovednosti. Zde je shrnutí základních principů metodiky.

Základem kritického myšlení jsou fakta, autor: Bořivoj Brdička

Zpráva o studii amerického profesora kognitivní psychologie Daniela Willinghama vysvětlující postavení faktických znalostí při budování schopnosti kriticky myslet.

To nejzajímavější z modulu DUM

Pracovní listy – sociální témata, autor: Ing. Barbora Jordánová

Pět pracovních listů na sociální témata pro učitele předmětů občanská nauka, chov zvířat, rostlinná produkce a ICT. Tyto učební materiály byly vytvořeny během letní školy projektu Erasmus+ KA2 – Across Disciplines, Borders and People in Rural Development v roce 2018. Obsahová správnost materiálů je zajištěna v rámci programu Erasmus.

Jezera východoafrické propadliny, autor: Petr Tišl 

Pracovní list se zabývá problematikou vzniku a významu jezer v oblasti východoafrické prolákliny. Může být využit jednak ve výuce přírodních podmínek afrického kontinentu, tak při výuce regionální geografie východní Afriky. Ze zkušenosti bych žáky nechal pracovat ve skupinách (ideálně o čtyřech členech). K dispozici by žáci měli mít Atlas světa. Odpovědi na otázky mohou přednášet jednotlivé skupiny. Učitel odpovědi upravuje, případně moderuje diskuzi. Cílem druhého úkolu je mimo jiné pracovat se zdrojem informací (grafem) v anglickém jazyce. Výsledný vyplněný pracovní list je individuálním výstupem každého žáka a může být ohodnocen.

Kulturní rozmanitost – Německo a Němci, autor: MgA. Sevdalina Kovářová Kostadinova

V první části programu se děti seznámí se životem lidí jiných sociokulturních skupin formou zajímavé přednášky či formou otázek a odpovědí. Druhá část programu je interaktivní a má charakter kreativního workshopu, který vychází z tradic a kultury dané země. Materiál byl vytvořen v roce 2019 jako součást projektu spolku Zaedno Kamarádi.

Základní podmínky života na Zemi – pokus, autor: Mgr. Petra Cemerková Golová

Pracovní list slouží k procvičení učiva o základních podmínkách života na Zemi. Žáci si pomocí doplňovačky připomenou, které podmínky jsou nezbytné k životu organismů a následně tyto informace ověří během pokusu.

Nové záznamy webinářů v modulu AudioVideo

Podpora žáků s PAS

Webinář komplexně představuje problematiku PAS a zaměřuje se i na téma vzdělávání v českém školském systému a na současnou legislativu.

Žák s ADHD v prostředí běžné základní školy

Možnosti práce s hyperaktivitou a impulzivitou nám předloží osvědčený lektor Julius Bittmann.

Gender a svobodná volba povolání

Jak lze pracovat na různých úrovních předškolního vzdělávání s tématem nestereotypní volby povolání nám řeknou Lucie Čechovská a Kristýna Pešáková.

Škola bez poražených II.

Respektující komunikace je pro mě základním stavebním kamenem jakýchkoliv aktivit ve škole a nejen v ní, říká učitelka 1. stupně ZŠ a lektorka kurzu Škola bez poražených Mgr. Kateřina Vrtišková.

Problémy nadaných žáků s učiteli a problémy učitelů s nadanými žáky – je to problém?

Doc. PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D. nabídne popis a rozklíčování některých situací, k nimž by nemuselo ve školách docházet, kdyby učitelé věděli, s jakými vlastnostmi nadaných žáků se mohou setkat, a kdyby měli znalosti, jak v takových modelových případech reagovat a postupovat.

Zdroj ilustrativních obrázků:

Ermell. Wikimedia.org: Drosendorf Winter Nebel P1210019 [online]. 2018-10-27 [cit. 2020-01-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drosendorf_Winter_Nebel_P1210019.jpg>.
freestocks.org. Wikimedia.org: Christmas tree decorations 6 [online]. 2019-08-12 [cit. 2020-01-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christmas_tree_decorations_6.jpg>.