Proč publikujeme záznamy webinářů aneb Z krátkého průzkumu o webinářích III.

Metodický portál RVP.CZ nabízel i v tomto školním roce online setkání (webináře). Základem těchto setkání byla přednáška lektora a diskuze připojených účastníků. Vše probíhalo v online prostředí bez nutnosti instalace programu do počítače nebo přihlašování zájemce o účast. A právě o výše zmíněnou interakci mezi posluchačem a lektorem je případný divák, který si pustí záznam, ochuzen. Má tedy smysl podívat se na záznam takového webináře?

Něco málo údajů z průzkumu

Navazuji na předchozí články věnované průzkumu, kde jsou uvedeny výsledky z dubna 2014, resp. května tak, jak nám je uživatelé vyplnili do dotazníku.

Návštěvnost ke dni 24.7.2014

Podívejme se i na jiná čísla

Zobrazení záznamů webinářů

Pochopitelně se můžeme jen dohadovat, v jakém poměru bude počet zobrazení a počet opravdu zhlédnutých záznamů. Stejně tak musíme brát v potaz, že videa jsou vložena také do modulu Digifolio, kde je lze také spustit spolu s dalšími informacemi k samotnému webináři.

Záznamy webinářů jsou nedílnou součástí naší nabídky online vzdělávání (nejen) učitelů. Klady vidím především v:

  • snadné dostupnosti záznamu včetně minimálních požadavků na technické vybavení diváků;
  • časové benevolenci záznamu; zájemce není vázán žádným termínem a z vlastní zkušenosti učitelky a matky vím, že někdy i při nejlepší vůli není možné být zrovna v určenou dobu u počítače;
  • doprovodných materiálech a obyčejných možnostech videozáznamu (zastavím si, kdy potřebuji, prostuduji přiloženou prezentaci lépe, pročtu si doporučený článek nebo spustím doporučené video okamžitě);

Modul AudioVideo a záznamy webinářů

Přidanou hodnotou Metodického portálu RVP.CZ je možnost zapojit se do diskuze k setkání. Jsem přesvědčena, že by se do diskuze zapojili nejen ostatní uživatelé portálu, ale i samotný lektor, pokud by to jen trochu bylo v jeho silách.

V příštím školním roce…

… samozřejmě pokračujeme v nabídce webinářů, které můžete sledovat online a nebo ze záznamů.

Na co se můžete těšit? Ještě do konce kalendářního roku se potřetí sejdeme s PeadDr. Evou Čadilovou nad tématem integrace žáků s PAS, nabídneme další dvě setkání s PhDr. Kateřinou Stejskalovou, Ph.D. (zraková hygiena a žáci se zrakovým postižením) nebo se společně zamyslíme nad možnostmi arteterapie a artefiletiky ve vzdělávání. Pro rok 2015 máme už nyní pro vás připraveno několik zajímavých témat, např. o gramotnostech ve vzdělávání, online učení se v Edmodu a mnoho dalších. Nechte se překvapit.

PS: I kvůli navazujícím webinářům je dobré se podívat na „předchozí díly“, takže neváhejte a podívejte se na webináře v modulu AudioVideo, které vás zajímají.


Chtěli byste také dotazník vyplnit? Budeme velmi rádi! Nebo máte nějaký návrh na vylepšení webinářů (propagace, samotné online akce, záznamů)? I pro tyto náměty je ve formuláři prostor…