Tak zase jeden školní rok za námi

A je to tu. Dočkali jsme se (rozuměj přežili jsme), konec školního roku je tu a prázdniny už klepají na dveře. Někteří už dnes odložili pracovní svazek klíčů a namířili s náručí květin domů (lépe některé a zamířily). Věřím, že ještě příští týden budou zpracovávat dozvuky z právě uplynulého školního roku, např. třídit fotografie, uklízet v „pracovních“ poličkách a dělat si místo na nové učebnice a odborné knihy nebo rovnat / archivovat složky v počítači s popiskem 2014/15.

Vybavuje se mi jeden obrázek na sociální síti, který ukazuje učitelku jako sovu ve dvou zobrazeních – na začátku a na konci roku. Asi si dovedete představit, jak taková sovička na druhém obrázku vypadá. I proto je tu letní dovolená, aby nám, učitelům, pomohla na chvilku zapomenout na každodenní shon a umožnila nám zavřít oči (mám na mysli to slovní spojení „měla oči všude“, které je ve škole hodně využívané). Také je tu konečně období, které nám dá šanci potěšit vlastní rodiny – i kdyby jen tím, že zapomeneme na pokyny typu umyl sis ruce?, tiše, děti nebo nezapomeňte si vypnout mobily. A v neposlední řadě je tu čas, kdy můžeme věnovat věcem, ke kterým jsme se v průběhu hektického školního roku nedostali – od rozvoje svých zájmů, přečtení knihy s více než 200 stránkami nebo prozkoumání aplikací v tabletu, které doporučují kolegové na sociální síti.

Za Metodický portál RVP.CZ vám přeji letní období strávené podle vašich představ, abyste na začátku nového školního roku opět mohli načechrat (soví) peříčka, narovnat (soví) brejličky a věnovat se s radostí a novou inspirací (třeba z Metodického portálu RVP.CZ) svému poslání.


Co vám nabízí Metodický portál RVP.CZ v letním období?