ONLINE SETKÁNÍ: Žák s PAS v kolektivu třídy | 13. 4. 2017 od 20:00

Jak pracovat s třídním kolektivem, ve kterém je integrováno dítě s poruchou autistického spektra? Jak podpořit pozitivní klima ve třídě a předcházet tak šikaně? Kdy je třeba informovat spolužáky dítěte s PAS a jejich rodiče o tom, že do třídy bude takové dítě docházet? Kdy je takováto intervence naopak na škodu? Těmto a dalším otázkám se bude Lenka Bittmannová věnovat při online setkání na téma: Žák s PAS v kolektivu třídy: práce s kolektivem spolužáků, prevence šikany, podpora vztahů.

Stručná anotace setkání:

Integrace dítěte s PAS ve třídě je zásadní pro jeho celkový vývoj a socializaci. Proto by práce s třídním kolektivem měla být základem prevence šikany a podpory začlenění těchto žáků. Jednou z možností, jak podpořit pozitivní klima ve třídě, jsou besedy pro spolužáky dětí s autismem. Při nich je třeba respektovat určité zásady vedení. Jinak probíhá beseda na prvním stupni škol, jinak na stupni druhém či střední škole. Mnohdy je potřeba organizovat i besedy s pedagogy a mimořádné třídní schůzky. 


Komu je setkání určeno:

Setkání je určeno jak pro odbornou veřejnost (učitele, asistenty pedagoga, vedení školy, poradenské pracovníky ve škole, speciální pedagogy, pracovníky SPC), tak pro rodiče dětí s PAS i ostatní osoby, které se setkávají s dětmi s touto diagnózou.

Setkání je ZDARMA.

Lektorka:

Mgr. Lenka Bittmannová – působí ve Speciálně pedagogickém centru při Národním ústavu pro autismus (NAUTIS) a mimo jiné se věnuje různým typům besed.


Užitečné odkazy:

První díl seriálu online setkání názvem Poruchy autistického spektra s podtitulem Typické chování žáků s PAS:

Tento multimediální soubor je umístěn v modulu AudioVideo na Metodickém portálu RVP.CZ pod licencí CC-BY-NC-ND
Zdroj obrázku:

ricardo. flickr.com: Lisboa: schoolchildren [online]. 2005-10-25 [cit. 2017-04-08]. Dostupný pod licencí CC-BY na WWW: <https://www.flickr.com/photos/ricardo/56053968/>.