ONLINE SETKÁNÍ: I když nejsem jazykář, mohu učit metodou CLIL | 26. 9. 2019 od 20:00

Praktické ukázky pro výuku na 1. i 2. stupni ZŠ si připravila PhDr. Petra Vallin, Ph.D., metodička a lektorka školení CLIL napříč institucemi i republikou.

Anotace setkání:

CLIL je přístupem ve vzdělávání, kdy dochází k propojování výuky nejazykového předmětu a cizího jazyka. Počet českých škol uplatňujících CLIL vzrůstá, otázkou však zůstává, kdo by měl tyto hodiny vyučovat. V praxi se už delší dobu uplatňuje tzv. soft CLIL, kdy učitel cizího jazyka integruje do své hodiny témata z nejazykového předmětu. Soft CLIL má řadu výhod, nesplňuje však navýšení počtu hodin, kdy je žák cizímu jazyku vystaven, neboť výuka probíhá v hodinách angličtiny či němčiny (případně dalších jazycích). Své místo si v současné době proto hledá také tzv. hard CLIL, jehož cílem je přizvat cizí jazyk do hodin jako zeměpis, přírodopis, dějepis, matematika, fyzika a další. Celou řadu učitelů tento přístup láká, obávají se však, zdali jsou jejich jazykové dovednosti pro výuku CLIL dostačující.

Tento webinář si proto klade za cíl sdílet různé přístupy, jak může učitel integrovat cizí jazyk do svého předmětu, když není v cizím jazyce aprobovaný či si zkrátka v cizojazyčných dovednostech příliš nevěří. Záměrem tohoto webináře je váhající učitele motivovat CLIL vyzkoušet, neboť i nedostatečná znalost jazyka u učitele může mít v konečném důsledku pozitivní důsledky. I těmi se budeme v rámci webináře zabývat.

Komu je setkání určeno:

Setkání je určeno učitelům všech stupňů škol.

Setkání je zdarma.

Lektorka:

PhDr. Petra Vallin, Ph.D.

Petra Vallin vystudovala učitelství pro 1. stupeň ZŠ se specializací angličtina na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. S CLILem se poprvé setkala ve Finsku, hlouběji se s ním pak seznámila na stážích v Rakousku. Prostřednictvím CLILu pak učila na několika pražských školách a jedné lyonské. Na PedF UK vyučuje kurzy Content and Language Integrated Learning, Inclusive Education and Multiculturalism  a Angličtina napříč předměty 1. stupně ZŠ. Působí jako metodik a lektor CLILu v ČR i zahraničí. O této metodě píše blog (www.metodaclil.cz), kde publikuje přípravy hodin, odkazuje na zajímavé zahraniční weby a píše o tom, co se v CLIL aktuálně děje. Je spoluautorkou publikace CLIL: Inovativní přístup nejen k výuce cizích jazyků.


Užitečné odkazy:


Vstup do online místnosti i návod, jak na to, najdete NA VSTUPNÍ STRÁNCE << klikněte 
Otvíráme 15 minut před začátkem! Odkaz na vstup najdete také v den konání akce na titulní straně portálu RVP.CZ (www.rvp.cz). 

 

Potřebujete:

  • počítač připojený na internet
  • bedničky nebo sluchátka (lektoři i s mikrofonem). 

Přes zvukové zařízení budete spolu s ostatními účastníky naslouchat hostům a sledovat na obrazovce prezentace. Případné komentáře a dotazy budete moci psát do chatu, hosté na ně rádi odpoví.

Ovládání online místnosti je velice snadné, nevyžaduje žádné předchozí zkušenosti! 

Těšíme se na vás!